Кой държавен глава е връчил най-много  От 1990 г. петимата президенти

...
Кой държавен глава е връчил най-много 
От 1990 г. петимата президенти
Коментари Харесай

Колко мандата са връчили българските президенти досега

Кой държавен глава е връчил най-вече
 

От 1990 година петимата президенти на България са връчили 34 мандата за сформиране на държавно управление, 16 от които са върнати изпълнени. Това сочи информация на Българска телеграфна агенция.

Първият държавен глава на страната Желю Желев е връчил седем мандата за сформиране на държавно управление, от които пет са върнати изпълнени, а два - неизпълнени. За петте години на поста президентът Петър Стоянов връчва три проучвателни мандата, от които два са върнати изпълнени. За двата си мандата като президент Георги Първанов дава три мандата за сформиране на държавно управление, като и трите са върнати изпълнени. Държавният глава Росен Плевнелиев връчва девет мандата за сформиране на държавно управление, два от които са върнати изпълнени, а седем - неизпълнени. Настоящият президент Румен Радев е връчил общо 12 мандата за сформиране на държавно управление – четири от тях са върнати изпълнени, а осем - неизпълнени.

От 1990 година до през днешния ден в България са били формирани 21 държавни управления, от които 13 постоянни и осем служебни. Четири от 13-те постоянни държавни управления осъществят цялостния си мандат от четири години – на Иван Костов (1997 – 2001 г.), Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005 г.), Сергей Станишев (2005 – 2009 г.) и третият кабинет на Бойко Борисов (2017 – 2021 г.). С най-кратък мандат от постоянните държавни управления е това на Кирил Петков - от 13 декември 2021 година до 2 август 2022 година

От осемте служебни държавни управления с най-дълъг мандат е настоящето с министър председател Гълъб Донев (от 2 август 2022 година – до днес). Президентът Георги Първанов е единственият, който не е назначавал служебно държавно управление по време на двата си мандата. Румен Радев е назначил най-вече – четири, Росен Плевнелиев – две, а Петър Стоянов и Желю Желев по едно. В служебното държавно управление на Желю Желев е и първата и единствена до момента жена министър председател на България –Ренета Инджова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР